Folket i midten

Mere end 30 lokalhistoriske arkiver i det midt- og østjyske har startet en hjemmeside under navnet Folket i Midten.

Det er de deltagende arkivers håb at deres samling af genealogiske data fra det midt- og østjyske område bliver formidlet på en enkel og lettilgængelig måde.

I 1990 startede en gruppe på fire genealogisk interesserede personer med indtastningen af folketællingen 1845 for Århus Købstad i database. Formålet var dengang at lave en dataopbygning, der kunne udskrive en papirversion med tilhørende registre. Disse kunne blive et meget nyttigt arbejdsredskab for arkiverne. Senere blev samtlige landsogne i Århus amt samt fem sogne fra det sydlige Randers amt som i dag indgår i nuværende Århus kommune, også indtastet og bearbejdet så der dermed blev ca. 44.000 personer søgbare for denne »årgang«.

Indtastningen af folketællingen 1845 for Århus Amt blev afsluttet i løbet af 1995 og samtidig blev dette amt det første amt der forelå i en komplet databearbejdning.
Da internettet startede sin fremmarch i 1996 var det naturligt også at give adgang til 1845 folketællingen som søgedatabase.

Denne er siden efterfulgt af andre folketællinger og i år 2000 kom der så også en base med vielser til. Århus Købstads borgerbog har også gennemgået en bearbejdning så dens oplysninger kan hentes frem gennem søgninger.